Jde žít bez zadávání sacharidů a bolusů – díky AAPS a UAM ano !

Deník DIAkobrazu. Blíží se Vánoce, je rok 2040, a světlo světa spatřila první umělá slinivka. Systém, který pracuje se senzorem, inzulínovou pumpou a mobilním telefonem nebo hodinkami. Společnost XXX představuje svůj revoluční model. Aplikace v mobilu zajištuje, aby diabetik nemusel počítat, kolik sacharidů má jeho jídlo na talíři, nemusí vypočítávat bolus k jídlu a ani časovat inzulin. Může jít spát s glykemií 5 a ráno s budí se stejnou hodnotou. Vše ovládá z mobilního zařízení, jediné, o co se stará, je mít dostatek inzulínu, vyměnit včas kanylu a kontrolovat občas glykemický senzor. Přitom jeho hodnoty jsou stejné nebo blížící se zdravému člověku.

UFF, připadá vám to jako sci-fi a říkáte si – kéž by to bylo už teď hned. Vždyť právě v těchto dnech k nám na český trh přichází první uzavřené hybridní smyčky. Tam si ale pacient musí stále počítat sacharidy, časovat inzulin a aplikovat dávku inzulinu k jídlu… naštěstí tu jsou i jiné systémy/AAPS, LOOP/, sice nejsou oficiální, ale zato dokáží fungovat tak, jak jsem popisoval v úvodu. I ony mohou pracovat v hybridní smyčce. Ale dosahují tam úplně jiných výsledků, než ty oficiální. Jako příklad uvedu hodnotu TIR /čas strávený v rozmezí 3,9-10 mmol/l. Oba výrobci, kteří uvádějí na trh své produkty, mají velmi podobné výsledky, a to čas okolo 75% v TIR s průměrnou glykemií 7-8 mmol/l. Ale AAPS v tomto rozmezí zvládá 95% a více při průměrné glykemii 5,2 mmo/l. Není potřeba nic navíc, žádné další vybavení.

A aby jste věděli, že netaháme za bodliny , tak jsme si pro vás připravili malý test…

Jedná se o detailní záznam jídelníčku, průběhu glykemii a jejich celkové statistické zhodnocení celkem za 7 dní. Za tuto dobu nebyly ručně zadány žádné sacharidy ani inzulín, vše se nechalo na dobře nastaveném systému AndroidAPS verze 2.7.0

Sdílet

FOLLOW @ INSTAGRAM