DIA muzeum – Háj ve Slezku

Je čtvrtek ráno a Diakobraz z.s. se vydává na cestu do minulosti, dia minulosti, pro někoho až do dia pravěku. Počasí na cestu snad ani nemohlo být horší, ale po 5 hodinách cesty jsme dorazili do Háje. Ano opravdu, do Háje ve Slezku. Tato malá obec ukrývá jedno krásné muzeum. Jde o největší muzeum diabetu v ČR. https://www.diabetesmuseum.cz

  Už jsem tam sice jednou byl, ale je to několik let zpět a za tu dobu mnoho exponátu přibylo.

Najdete tu od prvních zařízení na měření glykemie, přes úžasnou sbírku aplikátorů inzulínů až po současnost. Často jde o krásnou řemeslnou práci, kterou si už dnes ani nedokážeme představit. Mnoho nápadů se ukázalo jako slepá ulička vývoje, ale přesto jsme tam kde jsme. Ještě pár let zpět pro nás bylo měření glykemii z pomoci senzoru totální sci-fi.

Hybridní uzavřené smyčky byly záležitost jen neoficiálních pacientských systémů, které nejsou pro každého. Dnes, tu máme několik typů senzorů, pump, a dokonce dorazili první komerční systémy. S tím co se na nás chystá je to vlastně už celkem pohoda. Na trh se přicházejí další nové produkty. Na fotce je zachyceno krásné setkání něčeho z budoucnosti s jednou opravdu stařičkou pumpou (1978).

 Muzeum doporučuji navštívit. Pan Kupčík, který sbírku pro nás vytvořil a stará se o ní, nám tím umožňuje si uvědomit jak se dnes s moderní technikou spolu s velice slušnými úhradami ze zdravotního systému máme dobře a že vlastně máme ¨jen¨ tu cukrovku.

Sdílet

FOLLOW @ INSTAGRAM