Dexcom – praktické tipy

Dexcom je zařízení určené k monitorování glykémie a slouží ke zjišťování trendů a sledování glykemií u osob trpících diabetem.

Je brán jako doplňkový přístroj a nelze jej používat jako náhradu glukometru. Velmi napomáhá detekci hyperglykemie a hypoglykemie a umožňuje úpravu akutní, tak dlouhodobé léčby. Díky tomu může přispět ke snížení výkyvů glykemie.

Pracuje na základě elektrochemické reakce s glukózou. Enzym ve snímači, glukózooxidáza (získává se z mikrooranismu Aspergillus niger – z černé plísně), přeměňuje glukózu na elektronický signál. Vysílač měří tento signál nepřetržitě a každých 5 minut jej bezdrátově vysílá vysokofrekvenčními vlnami do přijímače. Ten tento signál přepočítává na hodnotu glykemie, kterou vidí uživatel na displeji. Senzor tedy neměří skutečnou glykemii, ale pohyby glykemií, proto je velmi důležitá kalibrace a správně měřící glukometr (o tom více dále).

Kdy nesmí být aplikován? Na magnetické rezonanci, na systému CT nebo při diatermické léčbě.

Rentgen jsme vyzkoušeli a neměl na funkci Dexcomu vliv.

Pozor také na saunu. Při teplotě nad 50 stupňů by mohlo dojít k poškození vysílače. Je proto dobré mít záslepku na senzor, která ho ochrání a vy nemusíte zbytečně o senzor přijít.

Dexcomu nevadí ani slaná voda, je možné se s ním normálně koupat, pokud nemáte citlivou kůži. U té může jakékoliv namočení způsobit podráždění kůže.

Co může zkreslit měření? Pokud užíváte paracetamol, může docházet ke špatnému měření hodnoty glykemie.

Aby mohl Dexcom co nejlépe sloužit, je potřeba správná kalibrace.

Před otevřením balení senzoru je nutné si umýt ruce vodou a mýdlem, pečlivě osušte, aby nedošlo ke kontaminaci.

Před aplikací senzoru očistěte kůži v místě, kam bude snímač přiložen nejlépe izopropylalkoholem. Počkejte, až dezinfekce dokonale zaschne. V případě alergie můžete aplikovat poté náplast Tegaderm a na tu nastřelit senzor.

Střídejte místa aplikace, aby kůže stihla zregenerovat.

Vynechejte místa, kde mohou být vystavena úderům, kde jsou jizvy, tetování nebo podrážděná kůže.

V okolí cca 10 cm neaplikujte inzulín, ani neumisťujte set inzulínové pumpy. Inzulín může zkreslit měření glykemie. Také je dobré šetřit místa, kde střídáte senzory a nepíchat inzulín kvůli špatně vstřebanému inzulínu v podkoží.

Senzor je nutné skladovat při teplotě 2-25°C. Může se skladovat v lednici v rámci uvedeného rozsahu.

Při prvním nastřelení je nutné provést první kalibraci, když se objeví na přijímači 2 kapky krve.

Proveďte 2 měření glukometrem z různých prstů. Mějte na paměti, že Dexcom počítá jakýsi průměr, proto přeměřte glykemii, a v případě velkých rozdílů z glukometru a zadejte 2 nejpodobnější hodnoty.

Samozřejmě je vhodné kalibrovat při optimálních hodnotách glykemie. Při vysokých a nízkých hodnotách může docházet k nepřesnosti měření glukometrem.

Nutné je zadat ihned (max do 5 minut) na glukometru naměřenou glykemii do Dexcomu.

Při dalších kalibracích je důležité správně načasovat kalibraci. Nejlépe před jídlem a píchnutím inzulínu, když vidíte rovnou linku. Pokud se vám rovná linka v době kalibrace nepovede, je třeba upravit tuto kalibraci v době, kdy rovná linka na senzoru bude.

Pokud zadáte glykemii ve špatný okamžik, může dojít ke zkreslení hodnot.

Př.

Glykemii změříte chvíli po jídle – ukazuje např. 7,5. Zadáte do Dexcomu. Jenže Dexcom má 10-15 minut zpoždění, ještě nezaznamenal růst glykemie, sice ukazuje rovnou linku (ve skutečnosti už ale glykemie roste). Vy tímto krokem vytvoříte skok a zkreslení glykemie směrem nahoru. Jakmile senzor začne růst, počítá už s vyšší hodnotou a vy se pak dočkáte zkreslení hodnoty do vyšší hodnoty. Představte si to jako schod, o který poskočíte a z jeho vyšší hodnoty bude vycházet i Dexcom. To samé může nastat při poklesu po píchnutí inzulínu. Naprosto nevhodné je také kalibrovat při hypu. Tímto krokem bychom seskočili o schod níž a ke zkreslení hodnoty směrem dolů…

Pokud máte problém najít někdy vhodnou linku, zařaďte aspoň jedno jídlo s nízkým glykemickým indexem, které vám tuto linku dopřeje. Můžete vyzkoušet čočku – zelenou, červenou, hnědou, cizrnu, skutečně celozrnné pečivo (ne obarvené kakaem na hnědo, jaká je běžná praxe našich pekařů) nebo fazole.

Stále mějte na paměti, že senzor neměří skutečnou hodnotu glykemie z krve, ale měří na bázi změn elektronických signálů v buněčné tekutině.

Samozřejmostí tedy je správně měřící glukometr. Doporučuji zkontrolovat správnost glukozovým roztokem, což ale stále nezaručuje přesnost měření. Nejlépe vzít glukometr do laboratoře a při měření glykemie z žíly odebrat vzorek do glukometru.

Co když senzor píše „???“

V tomto případě chvíli počkat, zda senzor naběhne. Pokud ne, pokuste se vyrušit všechny přístroje, které by mohly vysílaní rušit – mobil, počítač, Wifi. Zkuste také vysílač zatlačit do místa vpichu a poté čekat, zda hodnota naběhne.

Pokud vysílač takto zlobí častěji, zkontrolujte v Info o zařízení stav baterie vysílače. Může být špatný vysílač a pokud je starší 6 měsíců je třeba přemýšlet, zda se neblíží jeho konec.

Pokud ani po hodině se senzor z otazníků nevzpamatuje, můžete se pokusit o nový restart – ve volbě vypnout snímač, zapnout snímač. Potom dochází k novému nastartování a čekání 2 hodin.

Selhání senzoru (přesýpací hodiny) – tato hláška je většinou konec senzoru a opravdu téměř nikdy ji nenahodíte znova.

Konec vysílače – asi týden před koncem vysílače se na přijímači objeví hláška: Vybitá baterie, objednejte vysílač. V případě závislosti doporučuji kontaktovat dealera, protože cca do týdne se s vámi vysílač rozloučí nadobro.

 

Sdílet

46 Comments

  1. cheap flights

    Great website. Plenty of helpful information here. I’m sending
    it to a few pals ans also sharing in delicious. And certainly, thank you in your
    sweat!

  2. tinyurl.com

    Hi there! I could have sworn I’ve visited this site before
    but after looking at some of the articles I realized it’s new to me.
    Nonetheless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

  3. tinyurl.com

    Great post but I was wondering if you could write a
    litte more on this subject? I’d be very grateful
    if you could elaborate a little bit further.

    Many thanks!

  4. van an group

    rather essential That my best companion in addition to i dugg lots of everybody post the minute i notion everyone was useful priceless

  5. hair and beauty

    Respect the blog you given.. indeed, investigation is having to pay off. Adoring the posting.. bless you My internet searching seem full.. thank you.

  6. octavioguerrero

    This particular blog is no doubt cool and besides factual. I have chosen a bunch of helpful tips out of this source. I ad love to return over and over again. Thanks a lot!

  7. web hosting

    Nice post. I learn something new and challenging on sites I
    stumbleupon every day. It will always be helpful to read articles from other
    authors and practice something from other web sites.

  8. web hosting

    This design is steller! You most certainly know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
    almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that,
    how you presented it. Too cool!

  9. 350-601

    This blog is obviously interesting as well as factual. I have picked up many useful stuff out of this source. I ad love to return over and over again. Thanks a lot!

  10. سكس عربي

    Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  11. slot

    This unique blog is really awesome as well as factual. I have discovered a lot of useful tips out of this amazing blog. I ad love to come back over and over again. Cheers!

  12. slot

    Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really looking forward to read more. Awesome.

  13. judi online slot

    You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

  14. www poker88

    I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

FOLLOW @ INSTAGRAM