NADĚJNÝ VÝZKUM PRO LÉČBU DM1 Z IKEMU

Pozastavení výzkumu

Ve čtvrtek 1.11. 2018 jsem v IKEMu navštívil přednášku pana RNDr. Tomáše Koblase, PhD. o aktuálním stavu unikátního českého výzkumu vakcíny a biologické léčby 1. typu diabetu. Oproti minulému roku (záznam z přednášky) výzkum pokročil úžasně kupředu. Vědecký tým (aktuálně jen Dr. Koblas) úspěšně ověřil na myších modelech, že lze efektivně přeprogramovat určité buňky slinivky břišní na beta-buňky, a další buňky, které jsou součástí Langerhansových ostrůvků. Navíc poslední rok přišel Dr. Koblas s unikátním způsobem namnožení transformovaných buněk na množství, která by již dokázala produkovat adekvátní množství inzulínu.

Bohužel se tento velmi slibný projekt potýká s problémem financování. Stát projekt nepodpořil a Dr. Koblas hledá jiné možnosti jak projekt zazdrojovat a pokračovat v nákladném výzkumu. Zmíněna byla částka zhruba 10 mil. Kč aby projekt/výzkum mohl pokročit do takové fáze, kdy budou výsledky natolik průkazné, že osloví velké sponzory. Aby byly výsledky výzkumu vůbec aplikovatelné v praxi je nutné několika stupňové testování léčiva na lidech, roky ověřování účinnosti a bezpečnosti vakcíny. Tyto další fáze výzkumu a testování vyžadují financování na úrovni stovek miliónů Kč.

Komunitní financování

Pokud se podíváme do světa tak i renomované týmy využívají komunitního financování ať už přímo, zmiňme Dr. Faustman, případně s využitím internetových projektů jako třeba Consano. Je tedy otázka zda se komunita v Čechách (příp. i na Slovensku) dokáže spojit za společnou věc a pomoci mladému českému vědci v prosazení této unikátní a nádherné myšlenky. Při odhadovaném počtu 60 tisíc diabetiků 1. typu kdyby i jen 10 tisíc z nich darovalo 1ooo,- Kč tak se dostaneme na částku, která by mohla tento projekt posunout na další úroveň. Zdá se mi, že projekt nyní vyžaduje veškerou naší pomoc ať už finanční nebo propagační. Šiřme tuto myšlenku veškerými dostupnými způsoby. Pokud má někdo kontakty na politiky, vlivné úředníky na ministerstvu zdravotnictví, využijte je.

Další nadějné výzkumy

Current Research

http://www.immusant.com/clinical-development/about-type-1-diabetes.php

Webové zdroje

IKEM JE NA CESTĚ K PŘELOMU V LÉČBĚ DIABETU 1. TYPU

Diakobraz – Přednáška RNDr. Tomáš Koblas, PhD , 20.9.2017

Autor: Petr Čvančar

Děkuji Petrovi za perfektní reportáž, která nás všechny velmi zajímá.

Zdroj: https://blog.gandalf.cz/t1d-cs/vakcina-pro-lecbu-t1d-z-ikemu?fbclid=IwAR1rs8792TdK1-_qrq9I9edJRIHcZvA4JDk4KQVd3PTrRbMSWKIhKJqltE4

 

Sdílet

6 Comments

  1. tinyurl.com

    If you want to grow your familiarity simply keep visiting this website and be updated with the newest information posted here.

  2. cheap flights

    It’s not my first time to visit this site, i am visiting
    this website dailly and get pleasant information from here every day.

  3. tinyurl.com

    After checking out a few of the articles on your site,
    I honestly appreciate your technique of writing a blog. I saved it
    to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
    Please check out my web site too and tell me what you think.

FOLLOW @ INSTAGRAM