Čím se liší Tandem’s Basal-IQ a 640G/670G smartguard

https://www.diabettech.com/medtronic-640g/comparing-tandems-basal-iq-to-medtronics-smartguard-which-predictive-low-glucose-suspend-is-best/

Tento článek přináší zajímavé shrnutí, v čem je Basal IQ u pumpy Tandem lepší než SmartGuard na pumpách 640G.

Obě dvě technologie mají chránit před vznikem hypoglykémií, a to zastavením bazální dávky inzulinu.

Podstatný rozdíl je však v tom, že Basal IQ pracuje již s predikcí – tj. započítává aktivní inzulin a když předpokládá, že dojde k poklesu pod nastavenou hranici, zastaví bazální dávku o dost dříve a pak ji také dřív spustí. Algoritmus SmartGuard (640G) pracuje jen se zjištěnou glykémií. Pumpu zastavuje až ve chvíli, kdy aktuální glykémie narazí na nastavený limit (suspend on low) nebo data ze senzoru (bez započítání inzulinu) směřují k nízké prahové hodnotě (Suspend before low).

Obě dvě technologie budou mít standardní problém těchto jednoduchých algoritmů, a to ten, že spuštění bazální dávky není provázané dodáním chybějícího inzulinu od skutečného vzestupu k detekci senzorem (zpoždění senzoru) a zřejmě (u 640G se s tím občas setkáváme) bude vést zastavení pro nízkou glykémii ke zbytečnému vzrůstu glykémie následné.

Basal IQ je určitě krok dopředu, ale ve srovnání s OpenAPS je stále pár let pozadu. Myslím, že minimálně poslání malého bolusu po znovuspuštění pumpy je bezpečně ověřený algoritmus, který by dal funkci zastavení při nízké glykémii velký benefit.

Autor: MS, Korekce: PM

Doplněno – suspend before low (děkuji JJ)

Sdílet

One Comment

  1. RoyalCBD

    peVmlK I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

FOLLOW @ INSTAGRAM