Tři kamarádi

Víte, kdo jsou „tři kamarádi“? Pro nás rodiče dětí s diabetickými dětmi jsou to důležití ukazatele kompenzace diabetu 1. typu. Díky tomu, že technika jde dopředu, a máme k dispozici senzory kontinuální monitorace glykemie, dochází ke zpřísňování ukazatelů. Co dříve stačilo, již dnes nestačí. To, co se dříve zdálo vynikající, již dnes je požadovaný standard. Musíme se tedy více snažit. Jde o to nejdůležitější – o zdraví našich dětí!

1) Glykovaný hemoglobin (HbA1c):

HodnoceníHbA1c (mmol/mol)Průměrná glykemie (mmol/l)
Vynikající< 486,6 – 7,8
Velmi dobrý49 – 537,9 – 8,6
Uspokojivý54 – 588,7 – 9,4
Neuspokojivý59 – 699,5 – 10,9
Špatný> 70> 11

2) Směrodatná odchylka (SD) – vyjadřuje glykemickou variabilitu, tedy to, jak moc se glykemie mění. Doporučení je mít směrodatnou odchylku (SD) nižší než 3,5 mmol/l. Důležitý je také variační koeficient (CV), který se vypočítá jako: CV = SD/průměrná glykémie. Variační koeficient by měl být nižší než 36 %.

Příklad výpočtu:

SD dle NS je 3,7 – to je neuspokojivá odchylka při průměrné glykemii 8,6 zjistíme CV výpočtem 3,7/8,6=0,43 což je 43% takže ani variační koeficient nesplňuje kritéria dobré kompenzace.

3) Čas v doporučeném rozmezí (Time In Range) – udržování glykemie mezi 3,9 mmol/l – 10 mmol/l v 75 % času. Pro lepší kompenzaci je ale lepší stanovit přísnější rozmezí mezi 3,9 mmol/l – 7,8 mmol/l.

31 Comments

  1. سكس عربي

    You made some good points there. I looked on the internet for the issue and found most persons will go along with with your website.

  2. Miami architects

    You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

  3. ski camp

    Wow, superb blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The entire look of your site is excellent, let alone the content material!

  4. casino

    I truly appreciate this post. I?ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thx again

  5. slot

    This excellent website really has all the information I needed concerning this subject and didn at know who to ask.

FOLLOW @ INSTAGRAM