Jak vybrat správnou inzulínovou pumpu

Pumpy, pumpy a zase pumpy… jakou že si to mám vlastně vybrat, která je nejlepší, nejmodernější, prostě TOP? Tak tuto otázku si asi klade mnoho diabetiků, a nejen ti, co se rozhodují pro svou první pumpu, ale i ti co se jim blíží konec 4letého období a rozhodují se kam dál. DM1 jsem 23 let a z toho 20 let žiji s pumpou. Má první byla H-tron. Z dnešního pohledu dinosaurus, ale technicky měla i to, co nemají pumpy ani dnes. Ale v té době byl výběr naprosto jednoduchý a vlastně nebylo co řešit.


Dnes je tomu jinak. Mnozí z nás využívají s pumpou i glukózové senzory. Takže při výběru neřešíme pouze samotnou pumpu, ale i techniku s ní spojenou. Ne každý ze senzorů lze propojit s každou pumpou, a ne každou pumpu lze využívat se senzory. Toto si musíme rozmyslet už předem. Každému z nás vyhovuje jiný senzor, a kdo ho má poprvé, měl by si otestovat všechny možnosti, které trh nabízí. Ono nám nehrozí jen to, že nám daný typ senzoru nebude mluvit s námi a lékařem zvolenou pumpou, ale taky nemusí být s našim tělem kompatibilní. Může nám vadit lepení, nebo bude naše tělo špatně reagovat na enzym, kterým je senzor potažen, nebo nám prostě nebude měřit tak, jak by měl… Když už máme před vybraný senzor, můžeme se zaměřit na pumpu samotnou.


A na co se při výběru pumpy samotné zaměřit? Parametrů je mnoho, a každý má jiné preference. Někdo chce, aby pumpa uměla základní věci, někdo touží po top technických vychytávkách a někdo to prostě neřeší, a koukne na to, jak se mu líbí. Pro někoho, kdo má poškozený zrak, je i důležitý parametr displej, možnost ovládání mobilem, a i jednoduchost ovládání. Ideální si sepsat parametry všech pump vedle sebe a postupně si sepisovat + a – jednotlivých typů. Na internetu jsou i takto zpracované tabulky, kde je vše pohromadě i s neoficiálními možnostmi, které vytvořili samotní diabetici nebo jejich rodiny. Toto vám žádný obchodní zástupce takto nezávisle neřekne. Pro každého je to práce, která ho živí, a jeho šéf by mu to i vysvětlil :D.


Častou chybou, na kterou mnoho pacientů zapomíná, je možnost, že vám nebude vyhovovat kanyla. Pro nováčky – jde o pomůcku, přes kterou se inzulín dostává do těla. Toto je zásadní opravdu dobře otestovat na vlastním těle. Protože i ta nejmodernější pumpa vám bude k ničemu, pokud nedostanete inzulín do těla. Každý výrobce má několik typů a materiálů kanyl. Máme kovové i teflonové, kolmé nebo šikmé. Nechte si od obchodního zástupce poslat vzorky, a testujte a testujte. Je to podobné jako se senzory. Může být problém s lepením, nebo alergií na materiál, který zůstane v těle. Kanyly se mohou také často ucpávat nebo zalamovat. Problém může také nastat, že se některé kanyly špatně spojují nebo rozpojují. A probudit se v noci s rozpojenou pumpou a mít inzulín tam, kde být nemá, asi nikdo moc nechce, hlavně když se potom podívá na senzor a tam 12… Pokud testujete v zimě, zkuste lepení zahřát třeba fénem na vlasy, abyste viděli, jestli vám kanyla v létě prostě neodpadne, nebo se díky vašemu potu nerozpadne. Kanyla má životnost 2 dny kovová a 3 dny teflonová. Jejich příděl na rok je omezený a pokud by byl častější problém, tak nebudou stačit a nikdo vám je zadarmo nedá. Pokud materiál některých výrobců nebude sedět, je lepší zvolit jinou cestu. Nikdy se nenechte uchlácholit tím, když bude někdo tvrdit, že se to srovná, nebo hláškou vydržte nám pár měsíců a budeme mít na trhu nový výrobek a ten bude 100% lepší. Za ty roky na pumpách jsem viděl mnoho výrobků, které neprošly testy, nebo se prostě jen obchodníci nedohodli. Dostat také nový produkt do oběhu není práce na týden, ale jde o práci na mnoho měsíců. Takže vždy vycházet z toho co je na trhu.

Nezapomeňte si také ověřit dostupnost servisu. Někdo, kdo často cestuje mimo EU a do zámoří by se mohl divit, jak je to potom složité při řešení problému. Každý distributor IP má na SUKLu nahlášeny časy do kdy v ČR musí pumpu vyměnit. V praxi je to rozdíl i několika dní.


Toto je pro nováčky na pumpách trochu omezující, protože nikdo neposkytne pumpu k testu jen tak, a ani bych to nedoporučoval, přeci jen inzulin není paralen. Do výběru pumpy sice můžeme mluvit a vyslovit své pocity, hlavně z důvodu, co jsem popsal, ale své slovo má náš ošetřující diabetolog. I pumpy mají své kategorie a podléhají schvalování revizním lékařem a náš lékař to musí obhájit co je pro nás to top.
Takže šťastný výběr a krásné glymči a někdy můžeme udělat sraz pumpařů pod ocasem.

Pozn redakce: Neupínejte se k jednomu parametru na úkor mnoha ostatních.
Přehled pump tvořený komunitou: http://wiki.nightscout.cz/index.php/Inzul%C3%ADnov%C3%A9_pumpy

Sdílet

FOLLOW @ INSTAGRAM