Recept – Trhanec

DIAKOBRAZ ….

 co je to vlastně za zvíře, kde se vzalo, a co to žere?

Je to vlastně všežravec, sní vše, a rád vaří. Dnes ho chytla mlsná a kavárny a cukrárny mu zavřeli, tak to bylo na něm. A co z toho vzniklo? Kříženec mezi LC a HC stravou, kde jsou sacharidy jen sníženy, a to celkem zásadně.

TRHANEC se sníženým obsahem sacharidů

Suroviny potřebné na těsto:

  • Žitné vločky…………………………………………..60g
  • Smetana 31%………………………………….200g
  • Vejce …………………………………………………….4ks
  • Xylitol…………………………………………………..60g
  • Mák mletý…………………………………………..60g
  • Kokosová mouka odtučněná dm……….120g
  • Žitná mouka celozrnná ………………………70g
  • Pomerančová kůra čerstvá………1 pomeranče
  • Alpro kokosové mléko……………………. 800ml
  • Prášek do pečiva ……………………………….24g

100g syrového těsta:

SACHARIDY     12,5g

CUKRY             5,7g

BÍLKOVINY    5,1g

VLÁKNINA     5,1g

TUKY          8,6g

POSTUP:

Vejce oddělíme a bílky dáme zvlášť do misky kde z nich vyšleháme sníh. Žloutky dáme do větší mísy /celého těsta je cca 1,7kg/ přidáme všechny ingredience kromě kokosové mouky. Důkladně promícháme. Potom postupně přidáváme kokosovou mouku. Nakonec opatrně vmícháme připravený sníh z bílků. Konzistence těsta by mela být jako na husté lívance.

Připravujeme bud v lívanečníku nebo na vetší pánvičce, když to potrháme nic se neděje je to přece trhanec :D.

Kdo nechce mák, tak nemusí, stačí ho nedávat, ale nezapomeňte odečíst sacharidy z receptury.

Na přiložené fotografii je kombinace makového a kakaového těsta. Je možná i varianta pro tatínky, a to přidáním panáka rumu místo mléka a třeba i trocha vanilky.

Toto těsto není LC varianta, bohužel ani GF, ale má výrazně méně sacharidů než klasika. Klasicky trhanec nebo lívance mají cca 33g/S ve 100g těsta, tady jsme na 12,5g/S na 100g syrového těsta. Těsto si lze namíchat večír a použít klidně až druhý den.

A s čím to jíst? Někdo má domácí marmeládu, někdo si koupí. Já měl v mrazáku ještě zbytek malin ze zahrádky tak jsem použil ty…

MALINOVÁ OMÁČKA:

Mražené maliny 850g,

čekankový sirup 150g,

cca 4 lístky máty

svaříme na hustší kašičku a potom propasírujeme a necháme projít varem.  Podávat můžeme bud horké nebo z ledničky. Pokud do omáčky nikdo nestrčí prstík, tak v lednici vydrží týden úplně bez problému. 100g omáčky obsahuje cca 10g sacharidů. Z tohoto množství malin jsem uvařil 500g omáčky.

Sdílet

FOLLOW @ INSTAGRAM