Jednou z možností jak osladit diabetikovi život jsou cukerné alkoholy (polyoly) se strukturou na pomezí cukrů a alkoholů. Mezi tyto se řadí například erythritol a xylitol. Mají sladkou chuť a naštěstí se po nich „neopijete“. Výhodou je, že nezpůsobují zubní kazy. Jejich nevýhodou naopak je, že patří do skupiny FODMAP látek, které mohou způsobovat trávicí obtíže a často také bolesti břicha.
Mezi další cukerné alkoholy patří například sorbitol, maltitol, izomalt a laktisol, které se ale kvůli silným projímavým a nadýmavým účinkům moc nedoporučují. Navíc mají poměrně malou sladivost, vyšší kalorickou hodnotu i glykemický index.
Co je asi zásadní otázka, která vás zajímá? Počítat, či nepočítat? Polyoly by neměly glykemii zvyšovat. Počítat se proto nemusí. Ale jako všechno, i toto je u DM1 velmi individuální – u některých jedinců může docházet ke zvyšování glykemie. Nejlepší je si tedy na senzoru ověřit, jak se u vás polyoly chovají.
ERYTHRITOL
Erythritol se přirozeně nachází v některých fermentovaných potravinách a ovoci (hruškách, hroznech, melounech).
Vyrábí se enzymatickou hydrolýzou kukuřičného škrobu na glukózu. Ta se působením vybraných druhů kvasinek či hub přemění na erythritol.
Jeho sladivost odpovídá přibližně 60 – 70 % sladivosti běžného cukru. Při rozpouštění v ústech nechává chladivý pocit. V porovnání se sacharózou (běžný cukr) má nulový glykemický index a malou energetickou hodnotu (cca 0 -0,2 kilokaroií na gram).
Asi 90 % zkonzumovaného erythritolu se vstřebává v tenkém střevě, ale lidské tělo ho není schopno zpracovat a bez změny se vylučuje močí a stolicí. Nedochází ani k metabolizování naší mikroflórou, díky tomu má z poyolů nejmenší riziko vzniku zažívacích potíží jako je průjem, nadýmání a bolestí břicha. Dosavadní studie na zvířatech i lidech neprokázaly nežádoucí účinky. Ale i tak pozor na to, že všeho moc škodí. Pozor také na to, že u citlivých osob může dojít k nepříjemným pocitům v žaludku, zvracení. Může způsobit i kopřivku.
XYLITOL
Xylitol neboli dřevný či březový cukr se vyskytuje v některých druzích bobulovitého ovoce (švestky,maliny, jahody) , hub, kukuřici, březové šťávě a ovsu. Známý je jeho účinek proti zubnímu kazu (přidává se proto do žvýkaček a zubních past), osteoporóze a proti některým bakteriím, které způsobují infekce středního ucha, čištění dýchacích cest a snížení nitroočního tlaku. Xylitol má také prebiotické účinky. Víte, co je to prebiotikum? Jedná se o nestravitelnou složku potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry. Bakterie v tlustém střevě ho rozkládají na kratší mastné kyseliny, které souží člověku jako zdroj energie.
Vyrábí se z kukuřice nebo tvrdého dřeva, kdy se extrahuje hemicelulóza xylan, který hydrolyzuje na xylózu a z té se pomocí katalytické hydrogenace nebo působením některých druhů kvasinek, hub či bakterií získává xylitol.
Proč je vhodný pro diabetiky?
1) Nulový obsah sacharidů
Xylitol neobsahuje fruktózu a nemá vliv na hladinu cukru v krvi nebo inzulín jako klasický cukr. Neobsahuje tedy žádné sacharidy a navíc má až o 40 % méně kalorií než cukr. Ale samozřejmě pozor, je nutné brát v úvahu to, že každý diabetik je originál a to co jednomu nic nedělá, druhého zvedá do výšin. Na to je nejlepší rádce senzor, který Vám pomůže reagovat správně dle aktuální glykemie.
2) Nízký glykemický index
Hodnota glykemického indexu u cukru je vysoká. Na druhou stranu glykemický index xylitolu je pouze 7. Tabulka glykemického indexu měří, jak rychle se sacharidy rozpadají a přeměňují na glukózu. To znamená, že normální stolní cukr zvyšuje hladinu cukru v krvi až desetkrát rychleji než xylitol. Xylitol se absorbuje pomalu, a proto nemá žádné škodlivé účinky jako cukr.
3) Chutná skoro jako cukr
Ze všech alternativ klasického cukru ho xylitol chuťově připomíná nejvíce. I kvůli tomu ho často diabetici volí jako náhražku za cukr místo jiných sladidel. S xylitolem téměř nepoznáte, že už nekonzumujete klasický cukr. V ústech zanechává při rozpouštění chladivý pocit. Xylitol nejen, že má výbornou chuť, ale také u něj nebývá žádná špatná dochuť.
4) Přírodní původ
Velmi příjemným benefitem je fakt, že xylitol je na rozdíl od ostatních sladidel vyrobený z přírodních surovin. Získává se buď z kukuřičných klasů anebo břízy. Spousta výrobců xylitolu dává přednost kukuřičných klasům, jelikož je jejich produkce snazší a navíc mnohem více udržitelná. Kromě toho se xylitol přirozeně objevuje jako látka v ovoci i v lidském organismu.
Pozor, je nebezpečný pro psy (způsobuje jim hypoglykemii) a některé druhy ptáků. Při vyšší konzumaci může docházet k bolestem břicha, nadýmání, průjmu. Většinou je ale možné si na něj při pravidelné konzumaci zvyknout.
Abychom xylitol pouze nechválili, některé studie naznačují některé problémy s užíváním tohoto alkoholového cukru. V jednom z dalších článků si uvedeme také problémy s tím, že cukerné polyoly mohou vybíjet náš mikrobiom ve střevech, který je pro každého člověka velmi důležitý. Více na:
https://www.naturalnews.com/022986_xylitol_health_sugar.html
Levitra Prix En Pharmacie Viagra vemRumamutty canadian pharmacy cialis 20mg Feesyclolo Viagra Canada Paypal
1JYtWD Thank you for your blog article. Really Great.
Muchos Gracias for your blog post.Really thank you! Really Great.
Really informative blog post.Thanks Again. Great.
Thanks for helping out, superb info.
Superb weblog here! Also your web site loads up quick! What host are you utilizing? Can I get your affiliate link to your host? I wish my internet site loaded up as rapidly as yours lol
Thanks for sharing this fine post. Very interesting ideas! (as always, btw)
That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info Thank you for sharing this one. A must read article!
Very nice post and right to the point. I don at know if this is really the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some professional writers? Thanks
Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read content from other authors and practice a little something from other sites.
Thanks again for the blog.Much thanks again. Will read on
Thanks for sharing, this is a fantastic article.Much thanks again. Keep writing.
Wow, great article.Really looking forward to read more. Keep writing.
This site was how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me. Thank you!
It as best to take part in a contest for one of the best blogs on the web. I all recommend this site!
Im obliged for the blog.Really looking forward to read more. Really Cool.
Within the event you all be able to email myself by incorporating suggestions in how you have made your website search this brilliant, I ad personally have fun right here.
Say, you got a nice blog post. Want more.