DIAKOBRAZ ….
co je to vlastně za zvíře, kde se vzalo, a co to žere?
Je to vlastně všežravec, sní vše, a rád vaří. Dnes ho chytla mlsná a kavárny a cukrárny mu zavřeli, tak to bylo na něm. A co z toho vzniklo? Kříženec mezi LC a HC stravou, kde jsou sacharidy jen sníženy, a to celkem zásadně.
TRHANEC se sníženým obsahem sacharidů
Suroviny potřebné na těsto:
- Žitné vločky…………………………………………..60g
- Smetana 31%………………………………….200g
- Vejce …………………………………………………….4ks
- Xylitol…………………………………………………..60g
- Mák mletý…………………………………………..60g
- Kokosová mouka odtučněná dm……….120g
- Žitná mouka celozrnná ………………………70g
- Pomerančová kůra čerstvá………1 pomeranče
- Alpro kokosové mléko……………………. 800ml
- Prášek do pečiva ……………………………….24g
100g syrového těsta:
SACHARIDY 12,5g
CUKRY 5,7g
BÍLKOVINY 5,1g
VLÁKNINA 5,1g
TUKY 8,6g
POSTUP:
Vejce oddělíme a bílky dáme zvlášť do misky kde z nich vyšleháme sníh. Žloutky dáme do větší mísy /celého těsta je cca 1,7kg/ přidáme všechny ingredience kromě kokosové mouky. Důkladně promícháme. Potom postupně přidáváme kokosovou mouku. Nakonec opatrně vmícháme připravený sníh z bílků. Konzistence těsta by mela být jako na husté lívance.
Připravujeme bud v lívanečníku nebo na vetší pánvičce, když to potrháme nic se neděje je to přece trhanec :D.
Kdo nechce mák, tak nemusí, stačí ho nedávat, ale nezapomeňte odečíst sacharidy z receptury.
Na přiložené fotografii je kombinace makového a kakaového těsta. Je možná i varianta pro tatínky, a to přidáním panáka rumu místo mléka a třeba i trocha vanilky.
Toto těsto není LC varianta, bohužel ani GF, ale má výrazně méně sacharidů než klasika. Klasicky trhanec nebo lívance mají cca 33g/S ve 100g těsta, tady jsme na 12,5g/S na 100g syrového těsta. Těsto si lze namíchat večír a použít klidně až druhý den.
A s čím to jíst? Někdo má domácí marmeládu, někdo si koupí. Já měl v mrazáku ještě zbytek malin ze zahrádky tak jsem použil ty…
MALINOVÁ OMÁČKA:
Mražené maliny 850g,
čekankový sirup 150g,
cca 4 lístky máty
svaříme na hustší kašičku a potom propasírujeme a necháme projít varem. Podávat můžeme bud horké nebo z ledničky. Pokud do omáčky nikdo nestrčí prstík, tak v lednici vydrží týden úplně bez problému. 100g omáčky obsahuje cca 10g sacharidů. Z tohoto množství malin jsem uvařil 500g omáčky.