Je léto a čas grilování. Tak proč si nedat něco slaného, vždyť tam není cukr a když to sním bez chleba, tak mě to s glykemii nic neudělá. Asi takto nějak přemýšlí většina z nás diabetiků. Jenže!!!
Grilovaný hermelín, camembert a další variace na sýr s něčím si da rád asi každý z nás, koukne letmo na sacharidy a neřeší. Dnes jsem si pro vás připravil nejen recept, ale trochu si u něho započítáme. Teda ono to bude trochu víc, ale počítat budu já, tak se neděste.
Grilovaný Camembert s ořechovou pěnou a bylinkami
Suroviny na 1 porci
Camembert 120g
Vlašská ořechy 35g
Piniové ořechy 10g
Citronová tráva 5g
Koriandr čerstvý 5g
Sůl 1g
Pepř 1g
Olej řepkový 5g na potření alobalu
Alobal na zabalení
A jdeme na přípravu:
Vlašská jádra a pinie nejprve na sucho opražíme, mají potom výraznější chuŤ. Opatrně ať nám nezhořknou a necháme vychladnout. Nasypeme je do mixeru nebo malého kutru, přidáme koriandr, citronovou trávu, sůl a pepř a rozmixujeme. Jak moc najemno je celkem jedno, ne každý mixer s s tím poradí úplně na pěnu, ale to na výsledek nemá vliv. Camembert rozpůlíme na dvě kolečka, pomažeme připravenou směsí a přiklopíme zpět. Nebojte se přitlačit, jinak vám muže směs vypadnout. Připravený alobal v místě položení sýra lehce potřete olejem a zabalte. Ideální je to nechat alespoň 24 hodin odležet v lednici a potom stačí už jen upéct. Jestli na grilu, pánvi, nebo v troubě je už jen na vás.
Nutriční hodnoty surovin jsou v přiložené tabulce. Jak vidíte hotové jídlo je téměř bez sacharidů, tech 10,1g nás přeci nerozhází. Ale co je to tam pod tou pro někoho záhadnou zkratkou TPJ? Jde o tukoprotejnové jednotky. Co to je a jak to funguje najdete v předešlých článcích na stránkách www.diakobraz.cz nebo na fb skupince TPJ cz. Ve stručnosti je to ekvivalent sacharidů, které vzniknou přeměnou z tuků a bílkovin. A 69g už je slušná nálož. Po večerním grilování se ráno probudíte a budete se divit proč mám to hyper. A ano TPJ to opravdu dokáží. Nepůsobí hned a neodezní za 2 hodiny jako většina sacharidů.
A poučení? Samozřejmě, že si ho dáte příště znovu, ale už budete vědět jak na nej a dobré ráno bude opravdu dobré. Tak dobrou chuť a nenechte se odradit.