Zapomenuté moruše

Moruše u nás nejsou moc známé, ale díky své lahodné chuti a cenným účinkům na zdraví by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Exotické plody morušovníku připomínají ostružiny. Pojďme se blíže podívat na tuto zázračnou superpotravinu.

Morušovník pochází z Asie a jeho listy původně sloužily jako potrava pro larvy bource morušového, jehož kukly se používají k výrobě hedvábí. I u nás ještě můžeme najít historické exempláře Moruše, které se mohou dožít i několika set let. U nás se plody moruše sušily, mlely na prášek a ten sloužil jako náhrada cukru.

Moruše má obrovské zdravotní benefity. Je silně protizánětlivá, má dezinfekční účinky a zklidňuje horní cesty dýchací. Dále jsou vhodné při střevních problémech i zácpě. Rovněž zlepšují zrak a posilují játra a ledviny.

Plody moruše podporují krvetvorbu, obsahuje resveratrol, který je považován za „blokátora“ rakoviny. Britský deník The Daily Mail dokonce odkazuje na studii, která prokázala, že resveratrol u krys fungoval jako účinná látka proti rakovině kůže, prsou, plic a prostaty. Pozor ale, resveratrol obsahují pouze temně zbarvené plody. Resveratrol také chrání před rizikem mrtvice. Snižuje náchylnost poškození cév vlivem poklesu aktivity angiotenzinu.

Plod moruše dále redukuje hladinu cholesterolu, tuku, snižuje hladinu cukru v krvi. Pro diabetiky jsou vhodně díky obsahu moranolinu, který zpomaluje vstřebávání sacharidů. Ještě přidáme trošku „počítání“ 100 g moruší obsahuje 8 g sacharidů. Počítejte také s tím, že má nízký glykemický index a vstřebávání sacharidů je tedy pomalejší.

Moruše obsahují nízký počet kalorií, zato ale obsahují mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou nezbytné pro optimální lidské zdraví. Kromě toho jsou tyto plody vynikajícím zdrojem vitamínu C, který je také silným přírodním antioxidantem. Při konzumaci potravin bohatých na vitamín C pomáháme tělu vyvinout odolnost vůči infekčním chorobám, zánětu a uvolňování škodlivých volných radikálů.

Bobule moruše obsahují také malé množství vitaminu A, B, E a K.

Obsahují zea-xantin, který má antioxidační vlastnosti a chrání sítnici oka před škodlivými ultrafialovými paprsky.

Jsou také vynikajícím zdrojem železa, které je nezbytné pro udržení zdravého počtu červených krvinek a k prevenci chudokrevnosti. Plody morušovníku obsahují 1.85 miligramů železa na 100 gramů, což je 23 procent doporučené denní dávky. Vysoký obsah železa v bobulích není běžný a ten v moruších je dokonce srovnatelný s hovězí svíčkovou.

Nejen, že jsou plné vitamínů, ale jsou také zdrojem minerálů, jako je draslík, mangan a hořčík. Draslík je důležitou složkou buněčných a tělesných tekutin, které pomáhají řídit srdeční frekvenci a krevní tlak.

Moruše obsahují alkaloidy, které aktivují makrofágy, což jsou bílé krvinky, které stimulují imunitní systém a chrání tělo před onemocněním.

Moruše jsou výborné nejen čerstvé, ale výborně osvěží i mražené. Vyzkoušejte morušovou zmrzlinu či koláč. Skvělá je z nich také marmeláda.

Tak co, už se také chystáte na moruše?

Sdílet

34 Comments

  1. RoyalCBD

    596ZX5 Very interesting information!Perfect just what I was looking for! Peace, commerce and honest friendship with all nations entangling alliances with none. by Thomas Jefferson.

  2. Chinh sach uu dai

    I simply could not depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the standard info an individual supply in your visitors? Is gonna be again continuously in order to inspect new posts

  3. sweetwater fl commissioner

    This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

  4. modern houses

    That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

  5. rogers internet packages

    This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  6. rogers internet packages

    This particular blog is really entertaining and besides informative. I have picked a lot of helpful advices out of this amazing blog. I ad love to return again and again. Thanks a bunch!

  7. judi bola

    Wohh exactly what I was looking for, thankyou for putting up. The only way of knowing a person is to love them without hope. by Walter Benjamin.

FOLLOW @ INSTAGRAM