Kynuté knedlíky

Milí přátelé bodlinky!
Dnešním dnem odstartujeme malou sérii receptů a poznatků o jídle. Pro ty, co mě neznají, bych se měl trochu přestavit. Jmenuji se Jirka Bořek. Mám DM1 přes 20 let. Dříve jsem se v tom dost plácal – asi 17 let. Časem jsem ale dospěl do stavu, kdy už to dále nešlo. Začal jsem dost řešit jídlo a jak co funguje v těle. Výsledky se dostavily téměř okamžitě a mám glykovaný hemoglobin zdravého člověka. V tom mě dost pomáhá moje povolání kuchaře. Upozorňuji, ze nejsem zastáncem žádného směru stravování, ale soustředím se hlavně na glykemický index potravin (GI). LC stravu jedu tak z ⅓ jídelníčku, používám ji hlavně v období,  kdy je snížena citlivost na insulin, nebo kdy mám prostě chuť a jde to udělat i lc způsobem, který jsem schopen pozřít. Nedávno jsem se vrátil z diatábora,  kde jsem se v mnohém poučil, co je reálné na druhých a co není moc funkční. A receptíky z tábora začneme…
Dnes tu máme recept na kynuté knedlíky, které jsou pro nás s DM1 celkem peklo –  jak GI, tak obsahem sacharidů. A třeba puberťák, který by snědl vše co vidí, a dostane na talíř 2 plátky knedlíku, by brečel vzteky. Bohužel tento recept není bezlepkový.
HRUBÁ MOUKA……………..150g….112,5g/s
KOKOSOVÁ MOUKA……….150g …31,2g/s
LNĚNÁ MOUKA………………40g….1,6g/S
VEJCE…………………………….2ks
Sůl
SUŠENÉ DROŽDÍ …………..5g….2g/s
PSYLLIUM………………………20g
VODA DLE POTŘEBY.
 
Z tohoto těsta je cca 1100 g hotových knedlíků, které obsahuje 147g/s, takže 100g výrobku má 13g/s.
Vše smícháme v těsto a necháme vykynout. Pozor na psyllium, malé děti by neměly konzumovat velké množství.
Pokud ho nemáte nebo nechcete použít dejte o 2 vejce víc, ale knedlíky pak mají trochu jinou chuť a je to utaženější. Při nákupu surovin si také hlídejte jaké berete. Kokosová mouka může mít 20g/s na 100g nebo taky 60g/s na 100g. To samé i ostatní mouky. Je možné je  připravit jak na slano, tak i na sladko. Pro někoho může být nepříjemná chuť kokosové mouky. Tu lze celkem potlačit, když dáme do vody na vaření syrovou bramboru a cibuli.
V dalším díle nás čeká sladké mlsání, piškot s lesním ovocem, který je super na snídani díky nízkému obsahu sacharidů, tak nízkému GI a nemusíme potom řešit superbolusy nebo nepříjemné ranní vysoké glymči.
Hezky den přeje bodlinka kuchyňská, Jirka Bořek!
Moc děkujeme Jirkovi Bořkovi za jeho skvělý recept! Je to chlapík, který dal cukrovku do latě. A to doslova:). Jeho glykemie by mu mohl závidět i zdravý člověk!
Přejeme dobrou chuť!!!!

One Comment

  1. vreyro linomit

    I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

FOLLOW @ INSTAGRAM