Sladidla – cukerné alkoholy (polyoly)

Jednou z možností jak osladit diabetikovi život jsou cukerné alkoholy (polyoly) se strukturou na pomezí cukrů a alkoholů.  Mezi tyto se řadí například erythritol a xylitol. Mají sladkou chuť a naštěstí se po nich „neopijete“. Výhodou je, že nezpůsobují zubní kazy. Jejich nevýhodou naopak je, že patří do skupiny FODMAP látek, které mohou způsobovat trávicí obtíže a často také bolesti břicha.

Mezi další cukerné alkoholy patří například sorbitol, maltitol, izomalt a laktisol, které se ale kvůli silným projímavým a nadýmavým účinkům moc nedoporučují. Navíc mají poměrně malou sladivost, vyšší kalorickou hodnotu i glykemický index.

Co je asi zásadní otázka, která vás zajímá? Počítat, či nepočítat? Polyoly by neměly glykemii zvyšovat. Počítat se proto nemusí. Ale jako všechno, i toto je u DM1 velmi individuální – u některých jedinců může docházet ke zvyšování glykemie. Nejlepší je si tedy na senzoru ověřit, jak se u vás polyoly chovají.

ERYTHRITOL

Erythritol se přirozeně nachází v některých fermentovaných potravinách a ovoci (hruškách, hroznech, melounech).

Vyrábí se enzymatickou hydrolýzou kukuřičného škrobu na glukózu. Ta se působením vybraných druhů kvasinek či hub přemění na erythritol.

Jeho sladivost odpovídá přibližně 60 – 70 % sladivosti běžného cukru. Při rozpouštění  v ústech nechává chladivý pocit. V porovnání se sacharózou (běžný cukr) má nulový glykemický index a malou energetickou hodnotu (cca 0 -0,2 kilokaroií na gram).

Asi 90 % zkonzumovaného erythritolu se vstřebává v tenkém střevě, ale lidské tělo ho není schopno zpracovat a bez změny se vylučuje močí a stolicí. Nedochází ani k metabolizování naší mikroflórou, díky tomu má z poyolů nejmenší riziko vzniku zažívacích potíží jako je průjem, nadýmání a bolestí břicha. Dosavadní studie na zvířatech i lidech neprokázaly nežádoucí účinky. Ale i tak pozor na to, že všeho moc škodí. Pozor také na to, že u citlivých osob může dojít k nepříjemným pocitům v žaludku, zvracení. Může způsobit i kopřivku.

XYLITOL

Xylitol neboli dřevný či březový cukr se vyskytuje v některých druzích bobulovitého ovoce (švestky,maliny, jahody) , hub, kukuřici, březové šťávě a ovsu. Známý je jeho účinek proti zubnímu kazu (přidává se proto do žvýkaček a zubních past), osteoporóze a proti některým bakteriím, které způsobují infekce středního ucha, čištění dýchacích cest a snížení nitroočního tlaku. Xylitol má také prebiotické účinky. Víte, co je to prebiotikum? Jedná se o nestravitelnou složku potravin, která podporuje růst nebo aktivitu střevní mikroflóry. Bakterie v tlustém střevě ho rozkládají na kratší mastné kyseliny, které souží člověku jako zdroj energie.

Vyrábí se z kukuřice nebo tvrdého dřeva, kdy se extrahuje hemicelulóza xylan, který hydrolyzuje na xylózu a z té se pomocí katalytické hydrogenace nebo působením některých druhů kvasinek, hub či bakterií získává xylitol.

Proč je vhodný pro diabetiky?

1)   Nulový obsah sacharidů

Xylitol neobsahuje fruktózu a nemá vliv na hladinu cukru v krvi nebo inzulín jako klasický cukr. Neobsahuje tedy žádné sacharidy a navíc má až o 40 % méně kalorií než cukr. Ale samozřejmě pozor, je nutné brát v úvahu to, že každý diabetik je originál a to co jednomu nic nedělá, druhého zvedá do výšin. Na to je nejlepší rádce senzor, který Vám pomůže reagovat správně dle aktuální glykemie.

2)   Nízký glykemický index

Hodnota glykemického indexu u cukru je vysoká. Na druhou stranu glykemický index xylitolu je pouze 7. Tabulka glykemického indexu měří, jak rychle se sacharidy rozpadají a přeměňují na glukózu. To znamená, že normální stolní cukr zvyšuje hladinu cukru v krvi až desetkrát rychleji než xylitol. Xylitol se absorbuje pomalu, a proto nemá žádné škodlivé účinky jako cukr.

3)   Chutná skoro jako cukr

Ze všech alternativ klasického cukru ho xylitol chuťově připomíná nejvíce. I kvůli tomu ho často diabetici volí jako náhražku za cukr místo jiných sladidel. S xylitolem téměř nepoznáte, že už nekonzumujete klasický cukr. V ústech zanechává při rozpouštění chladivý pocit. Xylitol nejen, že má výbornou chuť, ale také u něj nebývá žádná špatná dochuť.

4)   Přírodní původ

Velmi příjemným benefitem je fakt, že xylitol je na rozdíl od ostatních sladidel vyrobený z přírodních surovin. Získává se buď z kukuřičných klasů anebo břízy. Spousta výrobců xylitolu dává přednost kukuřičných klasům, jelikož je jejich produkce snazší a navíc mnohem více udržitelná. Kromě toho se xylitol přirozeně objevuje jako látka v ovoci i v lidském organismu.

Pozor, je nebezpečný pro psy (způsobuje jim hypoglykemii) a některé druhy ptáků. Při vyšší konzumaci může docházet k bolestem břicha, nadýmání, průjmu. Většinou je ale možné si na něj při pravidelné konzumaci zvyknout.

Abychom xylitol pouze nechválili, některé studie naznačují některé problémy s užíváním tohoto alkoholového cukru. V jednom z dalších článků si uvedeme také problémy s tím, že cukerné polyoly mohou vybíjet náš mikrobiom ve střevech, který je pro každého člověka velmi důležitý. Více na:

https://www.naturalnews.com/022986_xylitol_health_sugar.html

18 Comments

  1. bola88.com

    Superb weblog here! Also your web site loads up quick! What host are you utilizing? Can I get your affiliate link to your host? I wish my internet site loaded up as rapidly as yours lol

  2. سكس عربي

    That is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate info Thank you for sharing this one. A must read article!

  3. ban da lavabo

    Very nice post and right to the point. I don at know if this is really the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some professional writers? Thanks

  4. slot

    Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday. It will always be useful to read content from other authors and practice a little something from other sites.

  5. cutt.ly/qzU0oIt

    Within the event you all be able to email myself by incorporating suggestions in how you have made your website search this brilliant, I ad personally have fun right here.

FOLLOW @ INSTAGRAM